OVERBEHARING

We spreken van overbeharing als er teveel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.

Hypertrichose 

Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en het kan een aangeboren afwijking zijn of op latere leeftijd worden geworven.

Hirsutisme

Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De haarzakjes kunnen overgevoelig reageren op mannelijke hormonen. Een andere oorzaak kan een te hoge productie van mannelijke hormonen door o.a. zwangerschap of menopauze. (De bovengenoemde verstoringen van het hormonale evenwicht kunnen ook de oorzaak zijn van het ontstaan van acne, mannelijke kaalheid en overgewicht.) Een derde oorzaak van het ontstaan van hirsutisme kan medicatie zijn. Medicijnen met androgenen (mannelijke hormonen) kunnen overbeharing als bijwerking hebben. O.a. medicatie bij borstkanker, bloedarmoede en overgangsklachten. 

PCOS

Er zijn ook aandoeningen waarbij teveel testosteron wordt aangemaakt door het lichaam. Bij vrouwen kan het voorkomen dat er vele cysten in de eierstokken zijn ontstaan, die teveel testosteron aanmaken. Dit wordt het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) genoemd. Bij het PCOS hebben vrouwen naast hirsutisme ook een onregelmatige menstruatie en acne. Het polycysteus ovarium syndroom wordt ook vaak gezien in combinatie met overgewicht. 

Gelukkig kunnen we de overbeharing goed behandelen door middel van laserontharing. Bij Skin Master Aesthetics maken wij gebruik van de GentleLase Pro-U laser.

Afspraak inplannen

Direct je behandeling inboeken?klik op de knop ” afspraak inplannen” 

Liever een van onze deskundige spreken? dan kun je contact opnemen via

(075) – 615 45 03 

Liever via de mail contact?

Vul dan het formulier hieronder in.