LITTEKENS

edereen heeft wel ergens een litteken. Het is onvermijdelijk bij een diepe beschadiging van de huid. Een litteken ontstaat wanneer de huid zich hersteld na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidziekte of een operatie. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans dat er een cosmetisch storend litteken ontstaat. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op het ontstaan van littekens:

1. De leeftijd. De wondgenezing duurt langer bij de oudere huid. De jongere huid echter, geneest sneller, maar heeft daarbij ook de kans om teveel “nieuw huid” te vormen; hierdoor kunnen er grotere en dikkere littekens ontstaan.

2. Erfelijke factoren en huidskleur. Mensen met een huidtype 5 of 6 hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van afwijkende littekens, zoals een keloïd (woekering van litteken).

3. Lokalisatie. Een littekens dat gelegen is over gespierde en beweeglijke lichaamsdelen zoals, de rug, de schouders, en over de gewrichten kunnen gemakkelijker uitrekken waardoor het litteken wijder wordt en daardoor opvallend zichtbaar.

4. Bijkomende wondinfectie. Wanneer de wond geïnfecteerd raakt door een bacterie, is de kans ook groter op een verdikte en verkleurde litteken.

We kennen verschillende vormen van littekens 

Atrofische litteken
Dit litteken is meestal klein, rond en ligt wat verzonken in de huid. Als er meerdere zijn ontstaat er in de huid de bekende “putjes effect”. Dit type litteken ontstaat wanneer het normale genezingsproces wordt verstoord waardoor er onvoldoende nieuw huidmateriaal wordt aangemaakt. Bekend voorbeelden zijn de atrofische littekens bij acné en na waterpokken.

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken komt meestal voor bij jonge mensen, met name na brandwonden en bij mensen met een donkere huid. Dit type litteken is meestal rood, verdikt en verheven en kan ook jeuk geven of pijn doen. Een belangrijk kenmerk is echter dat de grootte van het litteken niet de begrenzingen van het oorspronkelijke verwonding overtreft. Een hypertrofische litteken ontstaat meestal binnen enkele weken na de verwonding en kan spontaan genezen, hoewel dit soms jaren kan duren.

Keloïd 

Een keloïd kan op iedere leeftijd voorkomen, maar neigt eerder te ontstaan bij jongere mensen en bij mensen met een donkere huid. Het gaat hierbij om een abnormaal verdikte, onregelmatig gevormde rode tot donkergekleurde litteken dat groter is dan de oorspronkelijke verwonding. Een keloïd kan ontstaan na iedere vorm van huidbeschadiging, bijv. operatiewond, brandwond, vaccinaties, tatoeages, piercings of acné littekens.

Striae

Hoewel striae niet direct als een litteken wordt gezien is dit wel het geval. Striae valt onder de categorie atrofisch littekenweefsel. Hierbij zijn er lijnvormige littekens aanwezig die ingezonken zijn in de huid. Striae ontstaat doordat het onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken wordt door de snelle groei van het lichaamsdeel, bijvoorbeeld door te snel aankomen, door jo-jo effect of zwangerschap. De scheur in de onderhuidsebindweefsel kan helaas niet hersteld worden. Wel kan de striae door middel van behandelingen met de Dermapen en fractional laser, cosmetisch minder storend worden. 

Gelukkig bestaan talloze behandelingen en producten om littekens te behandelen en onder controle te houden. Het belangrijkste van alles is dat er goed gekeken wordt naar jouw litteken, de vorm en de oorzaak. Om het probleem bij de kern aan te kunnen pakken raden wij aan om een uitgebreide huidanalyse te doen bij een van onze specialisten met de Observ 520. Tijdens de huidanalyse wordt de ernst van de litteken beoordeeld en wordt een behandelplan voor jou op maat gemaakt samen met een geschikte product advies.

Afspraak inplannen

Direct je behandeling inboeken?klik op de knop ” afspraak inplannen” 

Liever een van onze deskundige spreken? dan kun je contact opnemen via

(075) – 615 45 03 

Liever via de mail contact?

Vul dan het formulier hieronder in.