HYPERPIGMENTATIE

Overal in onze huid hebben we pigmentcellen die pigment aanmaken. De hoeveelheid pigment verschilt per persoon en deze bepalen ook de natuurlijke teint van de huid. Wanneer de huid blootgesteld wordt aan zonlicht, worden de pigmentcellen geactiveerd en make meer pigment aan met als resultaat een bruiner huid. Dit is eigenlijk een natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid. De donkere verkleuring zorgt er namelijk voor dat de huidcellen beschermd worden tegen de schadelijke invloeden van UV-stralen. 

Er wordt gesproken van Hyperpigmentatie (pigmentvlekken) wanneer er plaatselijk op de huid donkere vlekken zichtbaar zijn die ook cosmetisch storend kunnen zijn. Er zijn verschillende soorten hyperpigmentatie en ieder kunnen ze verschillende oorzaak hebben.

Lentigo Solaris

De vorm Lentigo Solaris of wel zonnevlekken ontstaat doordat de huid te veel is blootgesteld aan de zon of zonnebank. Plaatselijk zijn pigmentcellen overactief geworden waardoor er plaatselijk hyperpigmentatie zichtbaar zijn. Deze vorm van hyperpigmentatie komt vooral voor op zonbeschenen delen, zoals het gezicht, handen en decolleté.

Sproeten

Ephelides, ook wel sproeten, zijn kleine geelbruine tot donkerbruine vlekjes die vooral voorkomen bij blonde of roodharige mensen met een lichte huidskleur. Meestal zijn sproeten zichtbaar op zonbeschenen plekken zoals het gezicht, decolleté, handen en armen. Het hebben van sproeten is vaak erfelijk bepaald en kunnen verergeren in de zomerperiode.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Deze vorm van pigmentatie ontstaat door een inflammatie (ontsteking) of irritatie op de huid, zoals bijvoorbeeld een puistje, krabben, een snijwond, wrijving en scheren. De pigmentcellen krijgen door de ontstekingsreactie of irritatie een prikkel waardoor deze meer pigment aan gaan maken. De pigmentatie bij post-inflammatoire hyperpigmentatie kan in de bovenste huidlaag (epidermis) zitten, maar ook kan het voorkomen dat de pigmentatie dieper in de huid zit (dermis).

Melasma

Deze vorm van pigmentatie wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd, omdat het zich vaak voordoet tijdens de zwangerschap. Naast zwangerschap kunnen ook andere factoren zorgen voor melasma, zoals de anticonceptiepil, hormonale schommelingen, onbeschermd blootstelling aan zon of zonnebank, erfelijkheid en bepaalde medicijnen zoals anti-epileptica. De pigmentvlekken zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. De pigmentvlekken komen voor als een masker op het gezicht en het probleem zit meestal in de dermis. 

Gelukkig bestaan talloze behandelingen en producten om hyperpigmentatie te behandelen en onder controle te houden. Het belangrijkste van alles is dat er goed gekeken wordt naar de onderliggende oorzaken die jouw pigment doen ontstaan en/of doen verergeren. Om het probleem bij de kern aan te kunnen pakken raden wij aan om een uitgebreide huidanalyse te doen bij een van onze specialisten met de Observ 520. Tijdens de huidanalyse wordt de ernst van de hyperpigmentatie beoordeeld en wordt een behandelplan voor jou op maat gemaakt samen met een geschikte product advies.

Afspraak inplannen

Direct je behandeling inboeken?klik op de knop ” afspraak inplannen” 

Liever een van onze deskundige spreken? dan kun je contact opnemen via

(075) – 615 45 03 

Liever via de mail contact?

Vul dan het formulier hieronder in.