HUIDVEROUDERING

Huidveroudering is een levensproces van de huid van jong naar oud. Vanaf de 25ste levensjaar kunnen de eerste tekenen van veroudering zichtbaar worden. Dit kan o.a. te maken hebben met interne factoren als slechte doorbloeding of erfelijkheid. Of met externe factoren als zon, vervuiling, roken, voeding en stress. 

Bij een huidverouderingsproces neemt de collageen massa en de elasticiteit van de huid af en de barrièrefunctie van de huid wordt zwakker. Er zijn drie hoofdverschijnselen van algemene huidveroudering. Elk symptoom beïnvloedt op een andere manier hoe het gezicht eruit ziet. 

Fijne lijntjes en rimpels

Het eerste teken van huidveroudering dat zichtbaar wordt vanaf de leeftijd van 25 jaar zijn fijne lijntjes en rimpels. Vanaf dat moment neemt de collageen jaarlijks met 1% af. Samen met de afname van elastine leidt dit tot verstoring van het huidweefsel. De structuur wordt aangetast en er ontstaan fijne lijntjes en rimpels. 

Deze lijntjes verschijnen op verschillende delen van het gezicht en zijn de duidelijkst zichtbare tekenen van huidveroudering. 

Die kleine, ondiepe rimpels worden doorgaans zichtbaar in de buitenste ooghoeken. Ze worden ook wel lachrimpels of kraaienpootjes genoemd. 

Op het voorhoofd worden rimpels zichtbaar als horizontale lijnen of verticale lijntjes tussen de wenkbrauwen. Deze worden gestimuleerd door gezichtsuitdrukking (mimische spieren) en worden in de loop van de tijd dieper. 

Diepere rimpels vormen zich tussen de neus en de mond en worden nasolabiale plooien genoemd. Deze tekenen van huidveroudering houden verband met een verslapte huid en gaan vaak gepaard met volumeverlies en naarmate de huid ouder wordt ook met verlies van de elasticiteit. 

Volumeverlies 

Volumeverlies is soms moeilijk vast te stellen en wordt ook wel aangeduid als verslapte huid, contourverlies, kalkoennek, hangwangen of er ‘afgetobd uitzien’. Anders dan verlies van dichtheid of rimpels verandert dit de algemene aanblik van het gezicht op manieren die ingrijpend kunnen zijn. Dit probleem wordt veroorzaakt door de veranderingen in de onderhuidse bindweefsel. De omvang en het aantal cellen die vet opslaan worden minder en deze afname heeft een domino-effect op de volumeverlies. 

Het afnemende volume en de verslapte gezichtscontouren door kunnen het gezicht er negatief, verdrietig of gespannen uit doen zien.

Verlies van dichtheid 

Verlies van dichtheid komt het meest voor bij vrouwen na de menopauze en manifesteert zich aan de oppervlakte als een dunnere, zwakkere huid. Denk aan de huid op de handen van oudere vrouwen. Er is nog maar nauwelijks vocht aanwezig in de huid, het schemert door en is zeer kwetsbaar. Door een tragere celvernieuwing en de afname van de lipide aanmaak aan het oppervlak van de huid, kan de huid gemakkelijker ruw en droog worden. Wanneer deze huidlaag veroudert, wordt hij gevoeliger voor UV-licht. De huid geneest minder goed en een afname van de immuunfunctie kan leiden tot meer huidinfecties, samen met een tragere wondgenezing.

Kortom onze huid wordt om verschillende redenen ouder. Niet al deze redenen kunnen worden vermeden of veranderd. Maar huidveroudering kan tot op zekere hoogte worden voorkomen en hersteld.

Gelukkig bestaan talloze behandelingen en producten om huidveroudering te behandelen en tegen te gaan. Het belangrijkste van alles is dat er goed gekeken wordt naar jouw huid, de stadium van de huidveroudering en de onderliggende oorzaken. Om het probleem bij de kern aan te kunnen pakken raden wij aan om een uitgebreide huidanalyse te doen bij een van onze specialisten met de Observ 520. Tijdens de huidanalyse wordt de stadium van de huidveroudering beoordeeld en wordt een behandelplan voor jou op maat gemaakt samen met een geschikte product advies.

Afspraak inplannen

Direct je behandeling inboeken?klik op de knop ” afspraak inplannen” 

Liever een van onze deskundige spreken? dan kun je contact opnemen via

(075) – 615 45 03 

Liever via de mail contact?

Vul dan het formulier hieronder in.