SUMMER ESSENTIALS

Enjoy the sun with sunscreen on..But first…

Aloha lieve lezer! Als je via mijn social media kanalen hier bent terecht gekomen ken je mij waarschijnlijk al een beetje. Ik ben een huidtherapeute die haar dromen najaagt en altijd hard aan het werken is om iedereen aan een super mooie huid te helpen. MAAR! Na veel gestruggled te hebben met het loslaten van de praktijk, heb ik de knopen (voor een deel, hihi) doorgehakt en sta ik nu hier om mijn kennis en tips over huidverzorging en verbetering met jou te delen :))

De zomerperiode is aangebroken en we tellen massaal af voor de zonvakantie die eraan zit te komen. Na een zware jaar met covid-19 is het zeker en zeer, wel verdiend! 

Gelukkig weten we naderhand allemaal de schadelijke effecten van de UV- straling op de huid en houden daar ook rekening mee (althans, I hope so 🤞🏼). Toch start ik mijn blog avontuur met de welbekende maar nog weinig toegepaste zomer do’s and don’ts.

Voorkomen is altijd beter dan herstellen..

Heel vaak denken mensen dat zonbescherming alleen aangebracht moet worden om verbranding van de huid te voorkomen. Niets is minder waar! UV straling heeft veel meer nadelige effecten op de huid dan het verbranden alleen. Laten we eens even kijken naar de fysiologie van de huid. Don’t worry ik hou het echt heel kort.

 • Onder invloed van de UV-B straling wordt de bruiningsproces aangezet. De huid produceert ongecontroleerd heel veel pigment in een relatief korte tijd. Waardoor een storing ontstaat bij het verdelen van de pigment in de huid, met als resultaat ‘pigmentvlekken’.
 • UV-A straling heeft effect op de verouderingsproces van de huid. Deze vorm van straling wordt niet tegengehouden door de wolken of glas en dringt daarom ook dieper in de huid waardoor weefselschade optreed, zoals het afbreken van collageen en elastine. Met als gevolg een verouderde en verslapte huid. 
 • Daarnaast zorgt overmatige blootstelling aan UV straling voor DNA schade, wat op lange termijn als huidkanker naar ons terugkeert.   

Kortom wil je nog vele jaren genieten van een gezonde, egale en een jonge uitstraling? Dan is the key; beschermen, beschermen en nog eens beschermen…

Dan komen we nu bij de kernvraag “hoe doe je dat het beste?”

Ik hoor je al zeggen ‘natuurlijk door een SPF bevattende crème te smeren’

UITERAARD! Maar ook daar komt veel bij kijken.

De SPF (Sun Protection Factor) wat op de verpakking vermeld staat heeft enkel betrekking tot de bescherming tegen de UV-B en zegt eigenlijk niets over de bescherming tegen de UV-A. Dit houdt in dat je huid beschermd wordt tegen verbranding door de UV-B maar de verouderingsproces nog steeds door blijft gaan. Wil je je huid bewust beschermen tegen alle schadelijke invloeden kies dan voor een zonbescherming met broadspectrum UV-A en UV-B protection met minimaal SPF 30 en het liefst zelfs SPF 50.

Daarnaast kennen we ook de chemische (absorberende) en de fysische (weerkaatsende) filters. Producten met een chemische filter worden door de huid geabsorbeerd en zetten de UV-stralen om in warmte en energie. Producten met fysische filter blijven op de huid liggen waardoor ze de UV-straling weerkaatsen. Doordat fysische filters niet in de huid opgenomen worden, is de kans op huidirritatie ook minimaal. Dus heb je een gevoelige huid dan is deze zeker geschikt voor jouw huid! Let op: fysische filters kunnen wel een witte waas achterlaten op de huid.

Nu we ook onze zonbescherming bewust kunnen kiezen, wil ik nog een paar do’s and don’ts met je delen, om deze zomer schadevrij achter ons te laten.

 

DO'S

 • Kies bewust voor een zonbescherming die veilig is en bij jouw huid past.
 • Breng zonbescherming als laatste stap van je huidverzorgingsroutine aan op je huid.
 • Breng om de twee uur een nieuwe laagje SPF aan, om de bescherming optimaal te houden. 
 • Probeer zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken. Maak je geen zorgen je krijgt alsnog een bruine teint. Doordat je huid langzaam en gecontroleerd opkleurt is deze bruine teint juist dieper, mooier en houdt ook nog langer vast. Voilaaaa

PLEASE DONT'S

 • Nee 1 keer per dag aanbrengen van zonbescherming is echt niet voldoende! Ook als je make-up gebruikt moet de zonbescherming herhaald worden. Gelukkig kan dat makkelijk en snel met de Anti-aging facial sun mist van Mesoestetic met broadspectrum SPF 50, die je over je make-up kan sprayen.
 • Blijf uit de zon in de middaguren tussen 12:00 en 16:00 uur.
 • Scrub/peel je huid nooit voordat je in de zon gaat, doordat de huidbarrière verdund wordt met het scrubben/peelen is er een verhoogde risico op het ontstaan van pigmentvlekken. 
 • Gebruik nooit een zonbescherming die langer dan een jaar geopend is geweest, de SPF halveert waardoor deze crème niet meer voldoende bescherming biedt.

Esma’s summer hint:

Integreer gedurende zomerperiode een vitamine C product in je huidverzorgingsroutine. Vitamine C herstelt niet alleen  direct de aangedane schade als gevolg van blootstelling aan UV-B straling, maar herstelt ook met terugwerkende kracht beschadiging aan de DNA en huidbarrière, stimuleert collageen aanmaak, egaliseert pigment en roodheid.

De zon is de bron van het leven. Zonder zon is er geen leven. Zonnestralen hebben een sterk helende werking. Maar teveel zon kan ook schade aanrichten. Dus onze motto voor deze zomer is ‘enjoy the sun with sunscreen on’ 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.