ACNE

Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen, wat als zeer vervelend ervaren kan worden. Er bestaan verschillende vormen van acne. De een heeft voornamelijk last van mee-eters terwijl de ander enorme ontstekingen krijgt. Acne is niet alleen vervelend omdat het cosmetisch storend is, maar kan helaas erg pijnlijk zijn en blijvend schade achterlaten zoals diepe littekens en hyperpigmentatie.

Acné ontstaat door een ontsteking van het deel van de huid waarin de talgklier zit. Meestal begint het in de puberteit wanneer de huid door hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en op de borst worden groter en maken meer talg aan. Als er te veel talg wordt gemaakt, hoopt het zich op en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. In een mee-eter zit niet alleen talg, er zitten ook bacteriën en vetzuren in. Op een bepaald moment scheurt de talgklier open. De talg, de bacteriën en de vetzuren komen in de huid terecht. Daardoor ontsteekt de huid en er ontstaan pukkels en puistjes.

Hoe ernstig acné is, hangt af van de volgende zaken:

  • Aanwezigheid van de acne bacterie (propionibacterium acnes)
  • Erfelijkheid: acné kan in de familie zitten.
  • Eetgewoontes zoals zuivel, varkensvlees en alcohol of voedingswaren met een hoog glycemisch index.
  • Stress. In stressvolle periodes zoals een toetsweek, druk op werk of problemen in privé-leven.
  • Hormonen. Veel voorkomende probleem bij vrouwen door PCOS of door hormoonschommelingen rond de menstruatieperiode.
  • Zelf pukkels openkrabben en uitknijpen. Door iedere pukkel open te krabben of uit te knijpen, wordt acné alleen maar erger en krijg je littekens.
  • Cosmetica die de huid verstoppen
  • Druk en wrijving. Een voorbeeld hiervan is acné onder de kinrand van een helm.
  • Geneesmiddelen kunnen acné veroorzaken of verergeren. Prednison en sommige middelen tegen tuberculose kunnen bijvoorbeeld acné veroorzaken.
  • Vochtige lucht. Bij vochtig weer kan acné erger worden. 

Gelukkig bestaan talloze behandelingen en producten om acne te behandelen en onder controle te houden. Het belangrijkste van alles is dat er goed gekeken wordt naar de onderliggende oorzaken die jouw acne doen ontstaan en/of doen verergeren. Om het probleem bij de kern aan te kunnen pakken raden wij aan om een uitgebreide huidanalyse te doen bij een van onze specialisten met de Observ 520. Tijdens de huidanalyse wordt de ernst van de acne beoordeeld en wordt een behandelplan voor jou op maat gemaakt samen met een geschikte product advies. 

Afspraak inplannen

Direct je behandeling inboeken?klik op de knop ” afspraak inplannen” 

Liever een van onze deskundige spreken? dan kun je contact opnemen via

(075) – 615 45 03 

Liever via de mail contact?

Vul dan het formulier hieronder in.